2009-12-26

Burgonyás pogácsa -ahogy a Nagypapámtól tanultam


Hozzávalók

főtt burgonya
liszt
kevés zsiradék (zsír/vaj)
1db kis tojás (a kenéshez)
Azon kevés ételek egyike amelyhez alkalmanként használok zsírt és ami általában mangalicazsír.


Elkészítés

1. A főtt burgonyát törjük át,hagyjuk langyosra hűlni, kissé sózzuk meg és annyi lisztet adjunk hozzá amennyit felvesz ahhoz, hogy lágy és nem ragadós masszát kapjunk.
2. Jól dolgozzuk össze a tésztát és egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1 cm-esre. Vékonyan kenjük meg a zsiradékkal, majd hajtogassuk négy rétegbe.
3. Ismét nyújtsuk ki, de ezúttal valamivel vastagabbra, vagdaljuk be a tetejét, szaggassuk ki a pogácsákat, végül kenjük meg tojással a tetejüket.
4. 180º-os sütőben, 25-30 perc alatt süssük meg a pogácsákat.

Tipp: A zsiradékkal való kenegetést-hajtogatást el is hagyhatjuk, nélküle is finom lesz a pogácsa.

Nincsenek megjegyzések: