2009-12-26

Diós és mákos bejgli


Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg búzaliszt
1 ek nádcukor
20 g friss élesztő
125 ml langyos tej
1csipet só
1 tojássárgája
150 g puha vaj
1 db bionarancs reszelt héja
1 db tojás a bejgik kenéséhez
a mákos töltelékhez:
200 g mák (egész vagy darált)
100 g nádcukor
1 dl tej
fél db reszelt alma
100 g aszalt meggy rumba áztatva
1ek baracklekvár
1 db biocitrom reszelt héja és kifacsart leve
1db bionarancs reszelt héja
1-2 kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé lereszelve
továbbá, ha a töltelék megkívánja akkor keksz- vagy piskótamorzsa
a diós töltelékhez:
200 g dió (pirítva majd őrölve)
100 g nádcukor
1 dl tej
2-3 ek baracklekvár
1 db vaníliarúd kikapart belseje
30 g birsalmasajt apróra vágva
fél db reszelt alma
1 maréknyi mazsola rumba áztatva
1-2 kocka reszelt étcsokoládé
1 db biocitrom reszelt héja
továbbá, ha a töltelék megkívánja akkor keksz- vagy piskótamorzsa



Elkészítés

1 A tésztához a vajat habosítsuk fel a tojássárgájával.
2 A cukorral elkevert langyos tejben futtassuk fel az élesztőt és keverjük a vajas keverékhez, majd aduk hozzá az összes többi hozzávalót és gyúrjuk meg belőle a tásztát. Tegyük hűtőbe amíg a töltelékeket összedobjuk.
3 A mákot keverjük el a cukorral, forrázzuk le a tejjel és keverjük hozzá a többi hozzávalót is. Adjunk hozzá rumot is és ha túlságosan híg lenne a töltelék akkor keverjünk el benne kekszmorzsát is.
4 A diós tölteléket is készítsük el a fent leírtak szerint.
5 Az eddig hűtőben pihentetett tésztát osszuk el 4 részre és nyújtsunk belőlük "késhegynyi" vékony lapokat.
6 Kenjük meg őket a töltelékekkel.
7 Hajtsuk be a tésztalapok keskenyebb széleit -hogy a töltelék ne tudjon kifolyni- majd óvatosan göngyöljük fel hosszanti irányban.
8 Kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe hasadékkal lefelé fektessük a bejgliket, kenjük le a tojássárgájával, szurkáljuk meg pl. egy fogvájóval a tetejüket, majd pihentessük hűvös helyen fél órán keresztül.
9 Most az enyhén felvert tojásfehérjével kenjük le. (ettől lesz a teteje "márványos")
10 180º-os sütőben 35-40 perc alatt süssük készre.

Tipp: A tésztákra folpackot tettem a nyújtásánál, így egyrészt könnyebb volt a művelet végrehajtása, másrészt pedig nem ragadt rá a sodrófára.

Nincsenek megjegyzések: