2009-12-27

Libasült vörösborban párolt aszaltszilvás lilakáposztával


Hozzávalók

1 db egész, megtisztított és előkészített liba (volt szerencsém egy gyönyörű 4,8 kg-os szabadtartású libát beszerezni)
1-2 db biolime
2 db mandarin
8 gerezd fokhagyma
2 maréknyi mogyoróhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma
1 csokor friss zöldfűszer: kakukkfű, oregánó, izsóp, rozmaring, zsálya, petrezselyem
1 db babérlevél
olívaolaj

frissen őrölt borskeverék
őrölt babérlevél

a párolt káposztához:
1 fej lilakáposzta
50 g vaj
pici nádcukor
1 fej lilahagyma
200 g magozott aszalt szilva
1-2 dl száraz vörösbor


Elkészítés

1 A liba belsejét a felesleges zsír eltávolítása után besóztam, belehelyeztem a fűszercsomót a babérlevéllel együtt összekötve, a 2 db félbevágott mandarint és a kettévágott lime-ot.


2 A bőrén bevágásokat ejtettem, hogy a zsír jól ki tudjon belőle sülni, kívülről egy kis lime levet facsartam rá, majd a sót, a frissen őrölt tarkaborsot és az őrölt babérlevelet olívaolajjal elkevertem és jól belemasszíroztan a szárnyasba.

3 Hőálló tálba fektettem, mellédobtam a mogyoróhagymákat és az összenyomott fokhagymákat, lefedtem és 200º-os sütőben majdnem 4 órán keresztül sütöttem, de elbírt volna még 1/2-1 órát. A sütés végén 35-40 percre  kitakartam a húst, hogy a teteje megpiruljon és közben persze szorgosan locsolgattam a kisült libazsírral.

4 Közben elkészítettem a káposztát: felszeleteltem a káposztát és a hagymát. Egy wokban vajon megolvasztottam egy kevés cukrot, kevergetés mellett megvártam míg kissé besűrűsödik, beledobtam a hagymát, megpároltam. A káposztát is hozzáadtam az aszaltszílva felével, öntöttem alá a vörösborból. Közepes hőfokon pároltam tovább. Mikor a bor kezdett elpárologni, mindíg löttyintettem még alá belőle. (A végén egy kis vizet is.)

5 Amikor kezdett szétmállani a szilva, akkor a kápsztához kevertem a másik felét is. (ízlés szerint meg lehet szórni még cukorral) Ha megpuhult a káposzta és egy kevés besűrűsödött szósz van alatta, akkor már készen is van.

A káposztán kívül burgonyapürével szervíroztam  a libát.

Nincsenek megjegyzések: