2012-08-31

Egyszerű tejfölös túrós pogácsa


Halászlevet főztem keszegből az egyik nap, mellé sütöttem ezt a cseppet savanykás, friss élesztős tejfölös túrós pogácsát. Lisztből nagyjából fele-fele arányban tettem bele sima és teljes kiőrlésű búzalisztet.
Ha tehetem, mindig friss élesztővel dolgozom, mert sokkal megbízhatóbbnak tartom a szárítottnál, az utóbbit inkább csak vészhelyzetre és a néha készülő dagasztás nélküli kenyérhez tartom itthon.

Eredetileg kelesztés nélkül akartam kipróbálni ezt a pogácsareceptet, de amíg a halat szálkáztam a halászléhez, addig meg is kelt a tészta.
Nagyon könnyű, puha, levegős pogácsák sültek ki belőle, s még másnapra is azok maradtak.

Az elkészítése nem igényel különösebb konyhai tapasztalatot, bárki el tudja készíteni. ;)


Hozzávalók

500 g tehéntúró krumplinyomón átpasszírozva
175 g langyos tejföl
3 g nádcukor
35 g friss élesztő
18 g
2 db normál méretű tojás (90 g)
225 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g fehér búzaliszt


Elkészítés

1 Futtassuk fel a cukros tejfölbe morzsolt élesztőt.
2 Keverjük össze a liszteket a sóval, adjuk hozzá az egész tojásokat és az élesztős tejfölt. Gyúrjunk belőle tésztát. Ha ragadna egy kicsit, akkor adjunk még hozzá némi lisztet, de a tészta maradjon könnyed, ne legyen a liszttől kemény. Én ügyeltem arra, hogy ne tegyek bele a túrónál több lisztet.
3 Huzatmentes helyen pihentessük 30-40 percen keresztül.
4 Gyúrjuk át a tésztát, majd egy erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 1,5-2 cm vastagságúra. Szaggassunk belőle pogácsákat, és helyezzük őket előzőleg kivajazott-kilisztezett tepsibe. A tetejüket kenjük le egy lazán felvert tojással, vagy csak egy tojássárgájával. Ízlés szerint meg lehet hinteni szezámmaggal vagy lenmaggal, ki mivel szereti.
5 200°C-ra előmelegített (nálam légkeveréses) sütő középső fokozatán süssük aranybarnára 20-25 perc alatt.

1 megjegyzés:

Babette írta...

Vaó! nagyon klassz lett! Pogácsa forever:)))