2009-10-03

Csirke tikka masala


Vitatott, hogy a tikka masala Indiából vagy az Egyesült Királyságból származik-e. Nincs egységes recept a tikka masalára, egy felmérés szerint 48  különböző elkészítési módja van, amelyeknek gyakori összetevője a csirke. (forrás: Wikipédia)


Hozzávalók

csirkemell vagy csirkecomb / vegyesen vagy egész csirke feldarabolva
masala fűszerkeverék ami készen kapható de én inkább magam keverem ki:
koriander, római kömény, pimentó paprika, szerecsendió, bors, kardamom, szegfűszeg, édeskömény és (őrölt) babérlevél összeőrlésével
reszelt friss gyömbér
friss koriander
csípős chili

2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
10 g tisztított vaj (ghi) vagy vaj

Köret: basmati rizs vagy naan kenyér


Elkészítés

1 A fűszerekből, friss gyömbérből, korianderből, darált hagymából és fokhagymából, chiliből mozsárban vagy robotgépben keverjük ki a fűszerkeveréket.
2 Pácoljuk be a keverékkel a feldarabolt csirkét, sózzuk meg, lehetőleg 1-2 órára vagy akár egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
3 Olvasszuk fel a vajat egy hőálló edényben, süssük meg a pácolt csirkét, ha a levét elfőtte, kevés vizet  hozzáadva fedő alatt puhára (pörköltállagúra) főzzük.
4 Amíg a hús megpuhul, addig a basmati rizst főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le. Tálaljuk a csirke tikka masala mellé vagy vele elkeverve.


Tipp: Mivel nagyon sok elkészítési mód létezik, víz helyett használhatunk kókusztejet vagy natúr joghurtot is, vagy ha vízzel készítjük akkor sós joghurtot vagy lime-ot  adhatunk az étel mellé.
Egy másik elkészítési mód szerint a mártás paradicsomszószt vagy pürét is tartalmaz.

Megjegyzés: Nálunk a kókusztejes változat az abszolút nyerő. Ellenállhatatlan!

Nincsenek megjegyzések: