2009-10-29

Caldeirada de peixe / Portugál halas caldeirada


Hozzávalók

4 szelet vastag halfilé (pl.: pescada - csacsihal/hekk)
1 kg burgonya
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 szem érett paradicsom
1db piros és 1db zöld közepes méretű pritamin paprika
2 dl száraz fehérbor
1 dl sűrű paradicsomszósz
víz

1-2 ek sáfrány
1 db babérlevél
1 szem egész fekete bors
1 kk chili
1-2 ek olívaolaj


Elkészítés

1. A vöröshagymát, burgonyát, paradicsomot, paprikát karikázzuk fel, a fokhagymát csak pucoljuk meg, maradhat egészben.
2. Egy magas falú lábasban rétetegezzük a hozzávalókat: alulra kerül a burgonya, erre a hagyma, paprika, paradicsom, végül pedig a vastag halszeletek.
3. Öntsük fel a fehérborral és annyi vízzel, hogy ellepje az ételt.
4. Ízesítsük a fent felsorolt fűszerekkel.
5. Forraljuk fel, majd vegyük le a hőfokot alacsony-közepesre és főzzük készre. Ha szükségesnek találjuk, ízesítsük még.


Tipp: Néhány helyen kagylót is tesznek a caldeiradába a lábas aljára, ezzel elkerülhető, hogy esetleg a burgonya odaégjen és kellemesen is harmonizál ezzel a nagyszerű egytálétellel.

Nincsenek megjegyzések: