2009-10-10

Bacalhau no forno - Csőben sült rakott tőkehal







 

Ezt finom halételt réges-régen az egyik kedvenc portugál éttermünkben szerettük meg. A recept megírása óta sokszor megsütöttem már, de az újrafotózás ideje csak most, 2012 január elején érkezett el. Amikor először készítettem, természetesen még nem volt meg az ActiFry, és petrezselymet sem használtam hozzá. Azóta viszont változtattam egy-két dolgon, a recept és a fotó is kikupálódott. A régit meghagyom az összehasonlítás kedvéért. :) Annyit azért elárulok, hogy másik fényképezőgéppel, profi égőkkel, kétoldali megvilágítással és Expodisc segítségével lőttem az utóbbi fotókat. Persze itt tömörítve vannak, az eredeti méretben látványosabb a változás. De azért van még hová fejlődnöm.

A receptre visszatérve; egyszerű, mint általában a portugál tőkehalételek, ráadásul finom és egészséges is. Akár még egy zöldsalátát is kínálhatunk mellé.


Hozzávalók
4 személyre

2 vastag szelet, kb. 800 g tőkehal (én 3-4 cm vastag sóban szárított, kiáztatott tőkehalat használok)
vagy fagyasztott
kb. 1 kg burgonya felrarikázva
350 g érett paradicsom felkarikázva (idényen kívül tökéletesen megfelel a fagyasztóból elővett nyári paradicsom, vagy konzerv hámozott paradicsom)
olívaolaj
400 g vöröshagyma
frissen őrölt fekete bors
friss petrezselyem finomra aprítva - opcionális
(tengeri só)


Elkészítés

1 Hámozzuk meg a burgonyát, szeleteljük fel karikákra és süssük meg. Ha van otthon ActiFry, akkor legjobb abban készíteni, ha nincs, akkor sütőben, vagy végső esetben hagyományosan - olívaolajban. Ha így készül, ne feleljtsük el leitatni róla a felesleges olajat.
2 A paradicsomot és a hagymát is szeleteljük fel karikákra. A hagymát egy kevés olívaolajon fonnyasszuk meg és 2/3-át tegyük hőálló tálba vagy tálakba. A vastag tőkehalszeleteket egy serpenyőben, kevés olívaolajon minden oldaláról süssük át egy annyira, hogy kapjon egy kis színt.
3 A hagymára tegyünk egy sor sült burgonyát, petrezselymet, majd az elősütött halszeleteket, őröljunk rá fekete borsot, és ismét szórjuk meg bőségesen  az aprított petrezselyemmel. Megint egy sor burgonya, a paradicsomkarikák és a maradék hagyma következik. A többi hozzávalót helyezzük el a halszeletek köré, végül locsoljuk meg egy kevéske olívaolajjal a rakott halat (de ha olívaolajban sült a burgonya, akkor már nem szükséges).
4 Fedetlenül tegyük  fél órára 175-180º-os sütőbe.

Tipp: Ha natúr fagyasztott halból (tőkehalfiléből) készítjük, akkor ne felejtsük el egy kicsit megsózni, és vegyük figyelembe, hogy a halfilék rövidebb idő alatt megsülnek.

Nincsenek megjegyzések: