2009-10-11

Pizza alaprecept + sonkás-gombás feltét




Hozzávalók
4 db pizzához

500 g búzaliszt
30 g friss élesztő
125 ml langyos víz
1 csipet finom tengeri só
1 kk méz - opcionális
olívaolaj
liszt a tészta nyújtásához

4 adag sonkás-gombás feltéthez:
4 db friss, nagyobb gomba (pl.: csiperke)
6 vékony szelet sovány sonka
8 db közepes méretű érett paradicsom
friss bazsalikom
friss oregánó
125 g-mos mozzarella
tengeri só
frissen őrölt bors, chili


Elkészítés

1 Egy kis tálban keverjük simára az élesztőt egy kevés langyos vízzel és 2-3 ek liszttel. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk 30 percig langyos helyen kelni.
2 Öntsük egy sima munkafelületre vagy egy keverőtálba a lisztet, keverjük el az élesztős masszával. Adjunk hozzá egy csipet sót, a mézet, gyúrjuk 10 percig a tésztát apránként hozzáadva a langyos vizet. Sima, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha kívánja a tészta, adjunk még hozzá egy kevés langyos vizet.
Hintsük meg liszttel és tegyük ismét, ezúttal egy órára langyos helyre.
3 Készítsük elő a feltétet: bazsalikomot, oregánót, paradicsomot, gombát mossuk meg és szeleteljünk fel őket. A zöldfűszereket egészben is hagyhatjuk. A sonkát csíkozzuk fel, a mozzarellát vágjuk kis kockákra.
4 Osszuk a tésztát 4 részre, nyújtsuk ki nagyon vékonyra és szórjuk meg a feltéttel úgy, hogy a paradicsom kerüljön alulra, erre a sonka és a gomba, a bazsalikom, oregánó és a mozzarella pedig felülre. Kissé sózzuk meg és ízlés szerint borssal, chilivel is meg lehet szórni. A pizzának nem kell szabályos kör alakúnak lennie.
5. A pizzákat tegyük egy olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe (vagy tegyük még a feltét felhelyezése előtt a tepsibe) és toljuk 220º-250º-ra előmelegített sütőbe, alulról számolva a 2. fokozatra. 15-18 perc alatt süssük készre.

Megjegyzés: Másik elkészítési mód szerint, az összeállított tésztát már nem kell pihentetni, azonnal felhasználható. Nálam a pihentetéssel bevált, legközelebb anélkül is ki fogom próbálni. 
Fatüzelésű kemencében készítve az igazi a pizza, ahol a hőmérséklet 340º-400º-ot is eléri és néhány perc alatt készre is sül. 
Ha nem fogyasztjuk el azonnal a pizzát akkor érdemes lefagyasztani: 5 perc alatt süssük elő, feltéttel vagy feltét nélkül vonjuk be celofánnal vagy tegyük zacskóba és már mehet is a fagyasztóba. Felhasználás előtt nem kell kiolvasztani.

Nincsenek megjegyzések: