2011-04-22

Ecetes zsemle juhtúrós, zöldfűszeres kencével








Éppen  zsemlét készültem sütni, amikor a Tokaji Borecet Manufaktúra jóvoltából kézhez kaptam a tokaji boreceteket taltalmazó kis mintacsomagot. Azonnal szerettem volna valamelyiket kipróbálni, és rögtön be is ugrott, hogy olvastam már valahol, hogy az ecet jót tesz a kenyértésztának. Én már lassan másfél éve nem veszek kenyeret, kizárólag saját készítésű pékárut fogyasztunk, de eddig sosem tettem ecetet a tésztába, pedig az ecet elősegíti a tészta kelését, jobb állagúvá teszi azt, és szeleteléskor kevésbé morzsálódik a kenyér, sőt mi több, ha a sütés befejezte előtt ecettel lekenjük a kenyeret/zsemlét, majd úgy toljuk vissza még rövid időre a sütőbe, sokkal ropogósabb lesz a héja.
Kipróbáltam, és valóban így van. Bátran ajánlom mindenkinek, hogy ezután tegyen egy kis ecetet is a kenyértésztába!


Hozzávalók
8 db zsemléhez

350 g világos búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
7 g finom tengeri só
3 dl kézmeleg víz
25 g friss élesztő
20 g méz
45 g olívaolaj
7 g tokaji bazsalikomos fehérborecet

200 g juhtúró
85 g házi vagy házi jellegű 20%-os tejföl
6 nagyobb levél medvehagyma felaprítva
15-20 szál snidling felaprítva
(esetleg só, ha a juhtúró már nem eleve sós)


Elkészítés

1 A liszteket keverjük jól össze a sóval együtt. A mézes vízben oldjuk fel az élesztőt, a olívaolajat keverjük össze a fehérborecettel.
2 Keverjük össze a tészta hozzávalóit és alaposan gyúrjunk belőle tésztát. Konyharuhával lefedve kelesszük langyos helyen kb. 30-40 percen keresztül, vagy amíg a duplájára nő.
3 Gyúrjuk át a tésztát, majd formázzunk belőle 8 db egyforma méretű zsemlét. Tegyük őket egy kivajazott-kilisztezett tepsibe nem túl szorosan egymás mellé, és kelesszük langyos sütőben 20-30 percen át. Permetezzük le vízzel, díszítsük a tetejét szezámmaggal (vagy hagyjuk üresen), végül 180°-os sütőben 25 perc alatt alulról a második rácson süssük a zsemléket aranybarnára.
A sütés végén ismét permetezzük le őket vízzel.

4 Ezalatt e juhtúrós kencéhez keverjük össze a hozzávalókat és fogyasztásig tároljuk hűtőben.

1 megjegyzés: