2011-04-10

Jó tudni az eperről, ami valójában a szamóca

kép innen (free)

Azért találtam fontosnak ennek a tájékoztató összefoglalónak a megírását a földieperről, mert egyre több primőr gyümölcs kerül forgalomba hónapokkal a szezonja előtt, aminek sokan örülnek is, és boldogan fogyasztják, de nem árt tudni róla néhány dolgot.
Természetesen a legtöbb helyen fellelhető vulgáris gyümölcsre gondolok, nem a bióra.

A köztudatban főként eperként ismert gyümölcs hivatalos neve termesztett szamóca (Fragaria), röviden szamóca, vagy más néven: földieper. A szamóca a rózsafélék (Rosaceae) családjából származik, legismertebb fajai a Fragaria X ananassa illetve a Fragaria virginiana.
Neve miatt könnyen összetéveszthető az erdei rokonával; az erdei szamócával (Fragaria vesca), talán ezért is nevezik legtöbbször epernek. Valójában az eper kertészeti nyelven a faeper, ami az eperfa (Morus) termése. A fekete faeper (Morus nigra) gyümölcsét viszont sűrűn összetévesztik a - szintén a rózsafélék családjába tartozó - fekete szederrel (Rubus fruticosus), ami a faeper termésénél nagyobb gyümölcs és eredetileg tüskés a bokra. Igazán a tüskementes fajták megjelenése óta terjedt el nagyon és azóta örvend egyre nagyobb népszerűségnek is.

No de térjünk vissza a szamócára. Évelő növény, amelynek a genetikai adottsága a folyamatos érés, gyümölcsét 2-3 naponta ajánlott szedni.
Az egyszer termő fajták május végétől június közepéig-végéig, a többször termő fajták júniustól szeptember-októberig, a folyton termők pedig júniustól szeptemberig érnek.
A szamóca (földieper) nem utóérő gyümölcs, ezért éretten, fogyasztásra alkalmas állapotban érdemes szedni, lehetőleg a délelőtti órákban amikor a harmat már felszáradt, de még nem melegedtek fel túlságosan a gyümölcsök.
A fogyasztásra érett gyümölcs a szüret után 2-3 órán belül hűtőbe kerülve, 0 és +4 C° között általában 2-3 napig tárolható, de csak száraz állapotban és nem lefedve.
Exportérettségben szüretelt szamóca 0 °C-on, 90-95%-os relatív páratartalom mellett 5-7 napig is eltartható.
forrás: Digitális tankönyvtár

Fél kg gyümölcsnél többet ne tároljunk egy dobozban, mert könnyen megnyomódhat, és zacskóban se, mert  befülled és rothadásnak indul.
Egy 2002-es, a Mezőgazdasági termékek áruismerete című kiadvány szerint a szamóca tárolása a szedést   követően legfeljebb 2 napig lehetséges, 0° hőmérsékleten  és 85-90 %-os relatív páratartalom mellett.
100 g szamóca energiaértéke alacsony; csupán 142 KJ.  88-91 % vizet, 6-8 % szénhidrátot, 1,5-1,8 % szerves savat,   1,2-1,5% cellulózt, 0,5-1 % fehérjét, 40-100 mg C-vitamint, folsavat, továbbá jelentős mennyiségű ásványi sót, főleg káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz.
Cukorral, mézzel együtt könnyen erjed, jobb nem cukrozni. Ha mézzel édesítjük, akkor használjunk erjedésgátló fűszert; vaníliát vagy fahéjat.

Mit jelent az utóérés?
Az utóérés a nem teljesen érett állapotban leszedett gyümölcsök mesterséges kezeléssel gyorsított beérlelése a fogyasztásra érettség állapotára.
Ahhoz, hogy a fogyasztó asztalára „érett szamóca” kerülhessen több ezer kilométer utazás után, a gyümölcsöket nem teljesen érett állapotban szedik le.
Igen ám, de a földieper nem utóérő gyümölcs...

A szamóca ellenőrzések alatt leggyakrabban kimutatható, a megengedettnél nagyobb mennyiségű vegyszermaradványai:
  • tiametoxam:  általános rövarölő szer, ami a növényekben gyorsan felszívódik és eljut a növény minden részébe, ahol a rovarok táplálkozását akadályozza. A rovarok emésztőrendszerében is aktív, illetve közvetlen érintkezés esetén is. Blokkolja az idegsejtek közötti elektronátvitelt és ezáltal megbénítja a rovarokat. A hatóanyag alkalmas a levéltetvek, tripszek, százlábúak, ezerlábúak, növényevő darazsak, termeszek, leveleket fogyasztó lárvák ellen.  A tiametoxam közepesen mérgező; normál felhasználás esetén nem jelent különlegesen nagy veszélyt. Az anyag ártalmas a méhekre, a vízi élőlényekre és a talajban élő organizmusokra is.       forrás: Wikipédia
  • diklórfosz: valószínűleg emberi rákkeltő; növényvédő szerként 3 napos munkaegészségügyi várakozási időt írnak elő rá.     forrás: Tudatos vásárló
  • metamidofosz:  szerves foszfát tartalmú rovarölőszer, amelynek a használata Magyarországon szigorúan korlátozott, de pl. Kínában már teljesen betiltott.
  • oxamil: Rovarölő hatóanyag. Az oxamil az Európai Unióban növényvédő szerként engedélyezett hatóanyag, melyet többek közt zöldségkultúrák kezelésére alkalmaznak. Nem szakszerű felhasználása esetén veszélyt jelenthet az emberi egészségre. Az idegsejtek működésük közben az ingerület átvivő szerepet játszó acetilkolint bocsátanak ki. Mivel az acetilkolin a sejtek közt felhalmozódva az idegsejtek működését megzavarja, nagyon fontos, hogy az acetilkolint egy enzim, az acetilkolinészteráz lebontsa. A nem szakszerűen alkalmazott oxamil az acetilkolinészteráz enzim működését gátolja, ilyenkor helyi tünetek (könnyezés, kötőhártya irritáció, pupillaszűkület, szemfájdalom, látászavar, izomrángás, bőrpír, orrfolyás, nyálzás, köhögés), súlyos mérgezés esetén émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, bélgörcsök, eszméletvesztés léphet fel.     forrás: Kétes áruk

  • etomil: erősen mérgező, idegrendszert károsító, hormonrendszerre ható rovarirtó vegyszer. Már  légyírtásra is betiltott az EU-ban.    forrás: Kétes áruk
  • etion: növényvédő szer
  • tiofanátmetil: gombaölő szer
  • cimoxanil: gombaölő permetezőszer

Az MgSzH honlapján a 2010. decemberi frissítésű Növényvédőszer-maradék tartalom miatt kifogásolt termékek táblázatában a szamóca mellett természetesen feltűnik még több gyakorta kifogásolt növényi eredetű élelmiszer is, mint a fejes saláta, paradicsom, paprika, uborka, csemege szőlő, alma, őszibarack, citrom, narancs, kínai kel... stb.

A határértéket meghaladó szermaradékot tartalmazó élelmiszer elfogyasztása azonban nem okoz automatikusan egészségkárosodást. A szermaradék egészségügyi kockázata a toxicitásának, koncentrációjának és az elfogyasztott élelmiszer mennyiségének a függvénye.
Az pedig, hogy import egy termék, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a megengetettnél nagyobb mennyiségben tartalmaz vegyszereket, mint ahogy fordítva is igaz: az, hogy egy termék magyar, még nem garancia arra, hogy vegyszermentes is lenne. Bár az tény és való, hogy minél messzebbről jön egy élelmiszer, annál hosszabb utat kell kibírnia olyan állapotban, hogy akkor legyen tökéletes, amikor a fogyasztó asztalára kerül.
Mindenesetre, ha nem muszáj, akkor jobb nem elfogyasztani az ilyen jellegű élelmiszereket, és érdemes nagyobb figyelmet szentelni a többi zöldség- és gyümölcsfélére is, a fogyasztási szokásainkra, de főként arra, hogy hol és mikor szerezzük be őket. Jusson eszünkbe, hogy igazi zöldséget és gyümölcsöt csak a szezonjukban lehet kapni.

Ha lehetőségünkben áll, akkor részesítsük előnyben a saját földünkben termett hazai élelmiszert, mert azzal a magyar gazdákat és a gazdaságunkat támogatjuk.

6 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Nagyon jó kis összefoglaló! Ha nem gond, majd hivatkozok Rád, ha kell. :)

Selectfood írta...

Köszi Pixie, megtisztelsz vele! :-)

bévé írta...

Köszi! Szeretem az ilyen írásaidat. Utálom az import felfújt szamócákat, a gyerek meg ott hisztizik a piacon, mert epret akar enni...

Foodafok írta...

Imádlak! Végre valaki, aki nem keveri össze a szezont a fazonnal. Hiába magyarázom saját kollégáimnak is el a különbséget a kettő között, azt hiszik viccelek velük. Sajnos szakmánkból adódóan ismerniük kellene azt amit Te leírtál, de ehhez kukák. Köszönöm még egyszer! A Gundel Károly visszaemlékezéseiben volt ilyen részletesen utoljára leírva, hogy mit minek hívnak, és miért.

Selectfood írta...

Hát igen Vera, a gyerekeknek nem lehet egyszerű megmagyarázni, hogy miért jobb kivárni az igazi szamócát!
Jövök majd még hasonló írásokkal, csak most egy újabb aloldalon is dolgozom.

:oD Ez kedves Tőled, Foodafok!
Jó tudni, hogy hasznosnak találjátok ezeket a bejegyzéseimet. :-)

Névtelen írta...

Elore is bocs az ekezetekert! Gratulalok, nagyon nagy hianypotlo ez a bejegyzes, es megemliti anyafoldunk egyik legalulertekeltebb novenyet, a faepret. Es igen, megjegyzem, hogy meg nem is talalkoztam olyan emberrel, aki ne keverne a szederrel. Nekem viszont a tartositasa igen nagy gondot okoz, hiszen hatoanyagai alapjan remek gyogynoveny (meglepo modon ez valaminennyire kozismert) viszont nincs befozesre, aszalasra es egyeb hasznositasra recept a magyar nyelvu neten. Mivel ket problema, tarsul, fogyasztasa igen nehez. Az egyik, a madarak kedven eledele, tehat rovid ideig elerheto. Mivel hirtelen erik be, ezert szinten rovid az az idosav, amiben majszolni lehet, tapasztalataim szerint nehany oraval a leeses/szedes utan elkezd erjedni. Valamifele kivonatot, eszenciat kepzelek el, hogy csinalhatnek belole, de nincs konkret receptem. Szoval ha otlet, akkor elore is koszonom, a bejegyzest pedig utolag. Ket idezetet talaltam egy drtihanyi.com oldalon, akit erdekel: "Aki a Parkinson-kórtól vagy az Alzheimer-kórtól tart, most megnyugodhat. Tanulmányok alapján megállapították, hogy a faeper hatásos neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik.

• A faeper telis-tele van antocianinokkal, így megvéd a bakteriális és vírusos fertőzésektől, gyulladásoktól, a ráktól és a cukorbetegségtől. A gyümölcs még az öregedés tüneteit is enyhíti."